Zaujímavosti zo sveta zvierat- Vodné živočíchy

15.02.2016 19:00
  1. Vták podobný kačke s ostrým zobákom menom potáplica ľadová žije na Zemi už viac ako 65 miliónov rokov. To hlavné čím prekvapí je schopnosť ponoriť sa za potravou až do takmer 30 metrovej hĺbky. Potápčai sa tak môžu diviť, čo to preplávalo okolo nich.

        2. Pod vodnou hladinou dokáže prežiť jediný pavúk na svete. Ide o druh vodnára striebristého a prežije len preto, že na chĺpkoch svojho tela pod                   vodou pašuje vzduchové bublinky z ktorých dýcha.

       3. Druh ryby Channich-thyidae je zaujímavý tým, že jeho telo neobsahuje červené krvinky a ich krv je tvorená z väčšej časti zvláštnou tekutinou,                  ktorá funguje podobne, ako nemrznúca zmes v automobilizme. Keďže ryba obýva chladné vody s drastickými mínusovými teplotami, je jej                        výhodou prežitie na takýchto miestach.

       4. Hviezdice žijúce v mori majú oči. Nejde však o orgány, ktoré by sa ponášali na oči, aké poznáme pri väčšine zvierat. Ide o senzory umiestnené             na konci ich chápadiel.

       5. Koraly vyzerajú ako rastliny, no v skutočnosti ide o živočíchy. Dokonca mäsožravce. Najčastejšie sa živia v noci, kedy rozprestierajú jemnejšie            časti, či menia svoj tvar aby mohli lepšie zachytávať planktón. V noci je menšia pravdepodobnosť poškodenia ich jemnejších častí inými tvormi.

       6. Obrovské morské hĺbky sú miestom, kam dopadnú ryby po uhynutí, ak ich nezožerú iní predátori ešte pri hladine. Sú to často aj veľké ryby,                     ktoré dopadnú na dno. Tam sa o požieranie ich zvyškov postará zvláštny živočích pripomínajúci hada. Volá sa sliznatka. Nepotrebuje v                         obrovských hĺbkach oči, vystačí si s citlivými senzormi, vyhľadáva mŕtve ryby, na nich otvory a cez ne vkĺznu dnu, aby si pochutili na ich tele                   zvnútra.

Zdroj: zaujimavosti.net/blog/archiv/priroda/10-zaujimavosti-zo-sveta-zvieratiek-prirody-a-svetovych-mori/