Nové prírastky do zvieracej ríše

05.12.2016 21:47

„Hororová“ osa, objavená v roku 2011
Táto „obluda“ bola oficiálne objavená počas expedície na indonézskom ostrove Sulawesi, ale už skôr ju pozorovali vo svojich nočných morách duševne chorí ľudia. Osa Garuda dosahuje 2,5 palcov na dĺžku, pričom jeho mohutné čeľuste sú tak obrovské, že ich má obalené okolo hlavy. Keď sú otvorené, sú dlhšie než samotné nohy. Čo je naozaj hrozné na tomto obrovskom hmyze, je skutočnosť, že vedci špekulujú, že ose sa vyvinuli také silné čeľuste preto, aby samec držal samičku, kým s ňou neurobí svoju špinavú prácu... Takže v podstate je toto lietajúce monštrum násilník.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hororová osa

 Zmija "Matilda", objavená v roku 2010
Zmija rohatá je jedným z mála nových druhov hadov, ktoré objavili v Afrike (presnejšie v Tanzánii) za posledných 30 rokov. Žlto-zeleno-čierny plaz s dvoma rohmi vystupujúcimi z hlavy môže narásť až do 65 centimetrov a je jedovatý. Vzhľadom k tomu, že toto zviera sa podobá na Satana, malo by zostať v uzamknutej nádobe, aby sme mali stopercentnú istotu, že nám neublíži. Vedci tvrdia, že had je veľmi pokojný a vôbec nie je agresívny. Ale najčudnejšie je, že toto novoobjavené zviera bolo pomenované po 7-ročnom dievčatku menom Matilda. Nie, našťastie dievča nie je jeho prvou zdokumentovanou obeťou, ale dcérou jedného z vedcov, ktorí hada objavili. 

Gekón "Bojovník proti zločinu", objavený v roku 2011
Tento novoobjavený druh gekóna pochádza z Vietnamu. Cnemaspis Psychedelic Gekon, alebo "psychadelický gekón " sa v súčasnej dobe nachádza iba na malom ostrove Hon Khoai a je takto pomenovaný podľa jeho jasne oranžového sfarbenia.
  

"Joker" krab, objavený v roku 2012
Filipínsky ostrov Palawan je krásne miesto plné čarovných pláží a majestátnych zvierat, pričom zoológovia ho označujú za zlatú baňu. Asi polovicu všetkých druhov nájdených na ostrove nemožno nájsť nikde inde na planéte, vrátane tohto štýlového kraba s vedeckým názvom Insulamon palawanese. Je zrejmé, že získal svoje miesto na zozname vďaka miernej podobnosti s komiksovým zloduchom Jokerom, ale existujú aj ďalšie faktory, ako napríklad to, že je ohrozený vzhľadom k naplánovaným ťažobným projektom v Palawan. 
   

"Mikro" Chameleón, objavený v roku 2012
Nový druh chameleóna, nazvaný Brookesia Micra, bol objavený na ostrove Madagaskar práve tento rok. V súčasnej dobe je to najmenší známy druh chameleóna na svete - meria iba 0,63 palcov bez chvosta a je dosť malý na to, aby pohodlne stál na vrchole hlavičky zápalky. Jeho malá veľkosť je pravdepodobne dôsledkom zakrpatenia, keď reprodukoval v prostredí s obmedzeným množstvom potravín alebo veľkým množstvom predátorov. Bohužiaľ, ich najnebezpečnejší predátorom súčasnosti sú chamtiví ľudia, ktorí ohrozujú lokalitu ich výskytu nelegálnou ťažbou dreva. 

Zdroj: magazin.atlas.sk/spektrum/nove-prirastky-do-rise-zvierat/797147.html